Mat från Kungälvs gårdar

 

Kungälvsmat samlar många olika typer av odlare och bönder, stora som små och med ett flertal specialiteter. Läs mer om oss och vad vi producerar på våra gårdar. Kanske upptäcker du att middagsmaten i själva verket odlats på granngården runt hörnet!

 

Varifrån kommer maten egentligen?

Detta är Kungälvsmat

Tanken, som dök upp under ett samtal 2010, var gnistan som tände idén till Kungälvsmat och idag består den ekonomiska föreningen av ett 10-tal producenter som levererar av sina varor via gårdsbutiken på hemsidan och City Gross i Ytterby.

Genom att sälja sina produkter direkt till närområdet vill Kungälvsmat sätta in maten i ett tydligt sammanhang där kunden bokstavligen ser var råvarorna kommer ifrån, hur fälten fylls med grönskande plantor, träden av frukt och var djuren betar om sommaren.

Närheten till den som lagar och äter betyder också att råvarorna behåller sin höga kvalitet utan tillsatser eftersom de kommer snabbare från gård till bord. En extra bonus är att vi slipper onödiga utsläpp från långa transporter, ett viktigt bidrag till att skapa ett hållbart och klimatvänligt jordbruk för framtiden.

Nötkött

Stora Lycke

Kravansluten köttproduktion av nötdjur

Gården har ca 50 dikor, två avelstjurar av rasen Hereford, samt ett varierat antal kalvar och ungdjur som föds upp på gården. Gården sköts med lösdrift där djuren rör sig fritt inomhus vintertid och betar utomhus sommartid på naturreservaten Munkholmen på Kastellegården i Ytterby, Äggdal vid Tofta i Lycke samt på betesmark vid gården i Lycke.

Tega gård

Kravansluten mjölkgård, ekologisk köttproducent

Ägs och drivs av Erik och Eva Eliasson tillsammans med sonen Daniel. Gården har cirka 45 kor plus ett varierande antal kalvar och ungdjur av raserna SRB och SLB med inslag av Hereford, och sköts med modern lösdrift där korna rör sig fritt inomhus vintertid och betar utomhus sommartid medan ungdjuren går mellan stallar och hage hela året om. Huvudproduktionen är inriktad på mjölk och kött och man tar även emot besök av skolklasser.

Mjölk & köttproduktion av Jerseykor

Guddeby Gård är en släktgård sedan många år och ägs och drivs av Elisabet och Johannes Löndahl och Margareta och Bengt Ingvarsson. Gården består av 50 ha mark och därtill arrenderas 55 ha mark. Här bedrivs mjölkproduktion med Jerseykor som ger en mycket fett-, och proteinrik mjölk. Djuren betar ute varje sommar och de hålls i lösdrift med djupströbädd.

Glose Brunnsgård Kärna

Ekologiska köttdjur, Hereford och Simmental

Glose Brunnsgård har ca 300 djur som sommartid bland annat betar av de saltstänkta strandängarna i Nordre Älvs vackra naturskyddsområde vid älvmynningen, Överön och Glose. Vintertid sköts djuren i lösdrift med en modern stor ligghall där kalvarna går tillsammans med korna efter födseln och diar fritt efter behov medan mammorna och ungdjuren äter av gårdens eget ekologiskt odlade ensilage och hö.

Stora Rönning

Gutefår och köttrasblandnigar av nöt

Stora Rönning är en krav-ansluten skogsgård på 130 hektar som ägs och drivs av Lars, Helena och dottern Linn Johnsson i Kode. På gården huserar det djur av lite olika slag, kossor, får, hundar och katter. Sommartid betar alla kossor, kalvar och ungdjur av varierat antal markerna kring gården. Vintertid går djuren på lösdrift med en hall full av härlig halm. Kalvarna går med sin mamma ute hela sommaren.

Östra Synneröd

Köttdjur av Herefordras

Släktgård som ägs och drivs ekologiskt av Per-Uno Karlsson och hans fru Anneli Larsson som båda arbetar aktivt med djuren på deltid vid sidan av andra arbeten. Vintertid hålls djuren inomhus och sommartid går de betande flockarna med kor med diande kalvar och tjur samt ungdjursgänget för sig, minutiöst igenom gårdens alla hagar, fält och ängar.

Anders Brycke, Kärna

Xxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus. Ut interdum sapien at nunc maximus aliquet. Phasellus nec tempus neque.

Christian Johansson, Harestad

Xxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus. Ut interdum sapien at nunc maximus aliquet. Phasellus nec tempus neque.

Ingemar Hansson, Kärna

Xxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus. Ut interdum sapien at nunc maximus aliquet. Phasellus nec tempus neque.

Lars-Olof Thorsson, Ytterby

Xxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus. Ut interdum sapien at nunc maximus aliquet. Phasellus nec tempus neque.

Mariebergs Gård

Får och Nöt

Mariebergs Gård ligger i Götaälvs dalgång fyra kilometer norr om Kungälv.
Majoriteten av gårdens arendal är naturreservat och gården är ansluten till Smak. På gården har vi för närvarandet 90 nötdjur inkl. ungdjur, 140 får och 40 hästar. Djuren föds upp på grovfoder och gårdens målsättning är att utöka vår fårproduktion under de närmsta åren. Gården ägs av familjen Karmark

Lamm

Robert Gunnar Eriksson, Hålta

Xxxxxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus.

Roger Warnvik, Romelanda

Xxxxxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus.

Grönsaker

Gunnar Karlsson, Kareby

Xxxxxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus.

Roger Warnvik, Romelanda

Xxxxxxxxxxxxx

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi sagittis purus sit amet lectus hendrerit suscipit. Suspendisse dapibus porta lorem convallis vestibulum. Nullam aliquet quis odio sed lobortis. Donec ornare nisl at orci viverra, ac luctus diam porttitor. Curabitur malesuada vehicula orci nec ultrices. Sed sodales neque vitae accumsan tempus.

Ägg

Björröds Ägg, Kode

Äggproduktion

Björröds Ägg ägs och drivs av Gunnar och Maria Arneson som sedan 1999 säljer ägg från sina 1 400 glada sprätthöns via gårdsbutik och livsmedelsaffärer. Äggen plockas och packas för hand i det egna packeriet på gården och levereras direkt till kund. Hönsen går lösa inomhus och sommartid även utomhus och gården har öppet för besökare, bland annat vid det årliga hönssläppet då hönsen för första gången på våren får komma ut och sprätta loss bland maskar och gräs.

Honung

Nolhaga bigård

Honung, ljunghonung, smaksatt honung

Susanne är en hobbybiodlare med buckfastbin. Bigården består av 15 samhällen som står i Rödbo. På hösten flyttar de till Vedhall för att producera ljunghonung. Susanne säljer både ren honung samt smaksatt honung med t. ex. citron, lime och eukalyptus. Inga tillsatser eller uppvärmning förekommer i den honung hon säljer som sommarhonung.