Tjälknöl

För 4–6 personer

Tjälknölen görs av fryst nötkött, till exempel från bog eller ytterlår

Ingredienser

1 ½ kg fruset nötkött

Lag:
1 l
1 dl
salt
1 tsk socker
½ tsk krossad svartpeppar
1 smulat lagerblad
15 krossade enbär

Gör så här

Ställ ugnen på 75 –100 grader

Ta den frysta köttbiten och lägg på ugnssäker form.

Ställ in i ugnen och låt stå i ca 10 timmar. Fungerar utmärkt att låta köttet stå i ugnen över natten. Stick gärna in en köttermometer när köttet tinat något. När temperaturen visar 60 grader är köttet rött inuti. Vid 70 är det rosa och vid 75 är det genomstekt.

Tag ut köttet vid önskad temperatur

Blanda ingredienserna i lagen och låt koka i ca 3–4 minuter.

Låt lagen svalna något

Lägg det varma köttet i en bunke och häll över lagen så att det täcker köttet. Täck över och låt stå kallt i c:a 5 timmar.

Ta upp köttet.

Servera gärna köttet i tunna skivor med en potatissallad eller potatisgratäng.