KungälvsMats Mustiga Höstgryta

Vad passar bättre nu när hösten kryper på oss än en härlig gryta. När vi själva vill bjuda på en mustig höstgryta tar vi fram receptet som gått i arv från Mormor.

4 personer

700 g Lokalproducerad Högrev eller Bog
7 dl vatten
0,5 dl kalvfond
2 msk tomatpuré
1 st gul lök
3 st morot
Ca 100 g rotselleri
Ca 100 g palsternacka
6 st lagerblad
Salt och peppar

Tillagning

1. Skär köttet i 3×3 cm bitar och bryn dem med lite olja och smör samt tomatpurén i en gryta. Häll på kalvfond och vatten så att det täcker köttet.
2. Koka upp och tag bort skummet, koka sedan på svag värme i ca ½ timme.
3. Skala lök, morötter, palsternacka och rotselleri och skär dem i skivor.
4. Lägg i grönsakerna i grytan tillsammans med vitpeppar och lagerblad.
5. Låt koka vidare i en ½ timme eller tills köttbitarna är mjuka.
6. Avsluta med att smaksätta med salt och nymalen svartpeppar. Servera med kokt potatis och en klick naturell yoghurt från Skålldals lilla Ekomejeri.