Honung

 

 

Nolhaga bigård

Honung, ljunghonung, smaksatt honung

Nolhaga bigård är ett familjebolag som ägs och drivs av Susanne Forsman och Pär Jonsson. Biodling startade år 2010. De driver en biodling enligt ekologiska principer och använder varken otillåtna bekämpningsmedel eller konstgjorda tillsatser.
– Idag har vi ca 100 bisamhällen i våra bigårdar. Vår plan är att utöka antalet samhällen successivt. Bisorten vi arbetar med heter Buckfast och härstammar från sydvästra England. Vi föder upp egna drottningar för att få bättre kontroll på våra bisamhällen. Det ger produktiva drottningar med bra egenskaper, som ger oss god skörd av honung.
Sortimentet består av flera unika naturella sorter av honung. De tillverkar även smaksatt honung, t ex med citron, ingefära eller kakao.
– Vi har även det exklusiva bibrödet. Bibröd är pollen som bin har fermenterat i honungsceller med hjälp av sina egna unika mjölksyrabakterier. Fermententeringen gör att vår kropp kan ta upp över 90% av dess näringsvärde.
Bibröd är ett naturligt kosttillskott av vitaminer, mineraler, spårämnen och viktiga fett- och aminosyror. Bibröd har ett mycket högt proteininnehåll, betydligt högre än i kött, fisk och mjölk. Bibröd har antiinflammatoriska egenskaper och är den mest kompletta naturprodukten utan några motsvarigheter i världen när det gäller dess biologiska aktiva substanser i mångfald och kvantitet. Det pågår spännande forskning kring binas fermentering och bisamhällenas mjölksyrabakterier som visar att detta kan vara ett nytt verktyg för att komplettera eller till och med ersätta antibiotika.
– Vi på Nolhaga Bigård leasar och hyr ut bikupor och bisamhällen till företag, bostadsrättsföreningar, kommuner och andra organisationer som vill utveckla sitt miljöarbete och sin miljöprofilering på ett konkret sätt. En bikupa i nära anslutning till kontoret, arbetsplatsen eller bostadsområdet skapar fascination och engagemang för bin och biologisk mångfald bland medarbetare, kunder och allmänhet.
Att hyra ett bisamhälle bidrar till hållbar utveckling genom att öka pollineringen i ert närområde och främjar därmed närproduktionen av livsmedel. Dessutom har ni ”egna” produkter att förse era anställda eller kunder med.

www.nolhagabigard.se