Lamm

 

Våra djur betar utomhus och bidrar till att hålla landskap och markerna öppna runt om i Kungälv. Vill du veta från vilken gård ditt kött du köper från KungälvsMat kommer ifrån – kontakta oss!

 

Krokens Gård, Lycke

Ekologiskt lammkött

Litet lantbruk som ligger i Lycke mellan Kungälv och Marstrand. Gården ligger utmed grunda havsvikar med den för södra Bohuslän typiska brutna naturen med berg i dagern och små ängar i mellan.  På dessa saltängar betar fåren och lammen under hela betessäsongen vilket ger köttet en speciellt god smak. Fåren är en korsning mellan Finull och Texel, på Krokens Gård bedrivs uppfödningen ekologiskt och extensivt. Fåren lammar tidigt på våren och lammen blir slaktmogna från augusti och fram till november.

Mer info finns här.

Det är ren lycka att få utveckla produkter med bra kvalitet och god smak.

Lammkött och skinn från Dalis Gård

Gotlandsfår

Dalis Gård ligger i Harestad och drivs av Maria och Peter. De föder upp lamm av rasen Gotlandsfår och tillverkar skinnprodukter. Här kan du beställa lammköttlådor av hög kvalitet.
– Våra lamm föds och växer till sig på betet under sommaren, de betar på artrika beteshagar och i skogspartier. Det är ett naturligt mört kött med fantastisk smak. Vårt kött säljs styckat och vacuumförpackat, säger Maria.
På ängarna runt gården betar just nu 30 tackor tillsammans med sina cirka 60 lamm.
Fårskinnen säljer Maria via den egna webbshopen och i butiken på Stora Holms Säteri, Hisingen. Hon syr även egna kuddar och andra inredningsdetaljer av skinnen.
– Skinnen från just Gotlandsfåret är blanka och gråskimrande, det är ett tidlöst material som använts sedan urminnes tider. Det är slitstarkt, varmt och miljömässigt hållbart.
På gården finns förutom 30 tackor och deras lamm även höns och bikupor. I köket tillverkar Maria delikatesser som bland annat passar till lamm.

Om Maria: Hon har alltid haft ett stort intresse för mat och mathantverk. Hos mormor Dalis och morbröderna på Åland har råvaran alltid varit i fokus och det inspirerar Maria idag.

Läs mer på www.dalis.se

Robert Gunnar Eriksson, Hålta

Får och lamm

​Hög

Lamm och grönsaker

Roger Warnvik producerar lammkött och grönsaker på gården i Romelanda.