Grönsaker

 

KungälvsMat samlar många olika typer av odlare. Läs mer om oss och vad vi producerar på våra gårdar. Kanske odlas dina grönsaker på granngården!

 

Gunnar Karlsson, Kareby

Lök

Hög

Grönsaker

Roger Warnvik odlar grönsaker och producerar lammkött på gården i Romelanda.

OdlarSture

Grönsaker

OdlarSture i Dösebacka, är en gårdsbutik som säljer grönsaker direkt från landet under säsong, juni – oktober. De odlar skonsamt för naturen. Nu även utökat med café Viola, öppet året om.

Förutom de cirka 50 olika tomatsorterna odlas också till exempel gurka, chili, melon, paprika, jordgubbar, björnbär och hallon.

Hoffrekullens Handelsträdgård – med 50 sorters tomater

Tomater, grönsaker och bär

Här är tomater specialiteten – det finns ett brett sortiment i olika former, färger och smaker. Tomaterna får mogna långsamt på plantan för smakens skull. Transporterna är korta; merparten säljs i Västsverige via grossisten Lundgrens primörer som har fokus på närodlat. I Kungälv kan du köpa deras tomater i den egna gårdsbutiken i Romelanda eller på City Gross i Ytterby och på Coop Kongahälla.
– Våra produkter är märkta med kvalitetssymbolen Svenskt sigill som också garanterar en miljövänlig inriktning. Vårt 7 000 kvm stora växthus värms upp med miljövänlig flis och pellets, vi återanvänder också bevattningsvattnet för att inte släppa ut gödning i naturen, säger Glenn.
Förutom de cirka 50 olika tomatsorterna odlas också till exempel gurka, chili, melon, paprika, jordgubbar, björnbär och hallon.
– Vi märker att det är stor efterfrågan på våra fina bär, den odlingen kommer vi att utöka framöver.
I den mysiga gårdsbutiken hittar du massor av färska ”härodlade” grönsaker och bär. De har också eget kokeri och säljer sådant som tomatmarmelad, chilisåser, både inlagda och syltade grönsaker samt en rad andra lokala godsaker och hantverk.

Fakta: På Hoffrekullen planteras varje år cirka 9 000 tomatplantor som blir 170 ton mogna tomater. Den första tomaten plockas i slutet av mars och den sista i mitten av november.

Läs mer på www.hoffrekullen.se